Deset mýtů o Růžovém víně

Deset mýtů o Růžovém víně

Víte co se říká o růžových vínech? Jsou to mýty nebo fakta?

Ačkoliv se růžové víno stává mezi lidmi stále oblíbenější, pořád je ještě opředeno řadou mýtů. Proto jsme pro vás připravili seriál, ve kterém se můžete dozvědět, jaké nejrůznější polopravdy o růžovém víně kolují mezi lidmi a jak to s nimi doopravdy vlastně je. 

1. Růžové víno je módní výmysl a nemá žádnou tradici

Růžová vína mají svoji dlouhou tradici, která sahá až do 16. století. V minulosti však rosé nosila zcela jiná pojmenování. Na Moravě byla známa pod lidovým názvem „RYŠÁK“. Naopak v Čechách se růžovým vínům přezdívalo „RŮŽÁK“. Jméno „růžová vína“ se ale začalo užívat teprve v nedávné historii.

 

2. Růžové víno se vyrábí sléváním červeného a bílého vína

Tohle je jeden z největších mýtů o růžovém vínu. Samozřejmě nepravdivý.

Rosé se nejčastěji vyrábí z odrůd modrých hroznů metodou krátkého naležení rozemletých hroznů (rmutu). Říká se, že růžové začíná svůj život jako červené víno, ale pak jej žije jako víno bílé.

 

3. Růžové víno je určeno k archivaci

Tento mýtus je vytvořený spíše neznalostí růžového. Jde o to, že růžové se vyrábí z červených odrůd révy, avšak se nenechává ležet na slupkách. Tudíž nepřebírá všechny vlastnosti červených vín.

Růžové víno není vhodné do vaší sbírky archivních vín. Mělo by se pít mladé, dokud má svěží ovocnou chuť a vůni. Nejlépe do jednohodvou let od sklizně.

 

 

4. Růžové víno musí mít vždy jen růžovou barvu

Je růžové víno jen růžové?

Jako u všech vín, i u růžových existuje široká škála barev, liší se podle toho, z jakých odrůd pochází, jak byly hrozny vyzrálé a jakým způsobem bylo vyrobeno. Škála růžové barvy je velmi široká – může jít od růžovošedé přes barvu spařeného vepře až po pivoňkovou a malinovou. Vadou není ani barva cibulových slupek nebo slabá intenzita odstínů.

 

Růžové víno je i v dnešní době opředeno spoustou nepravd. Dnes odhalíme další mýtus, v pořadí již pátý mýtus, který je třeba uvést na pravou míru.

5. Z růžového vína se neopijete. Má totiž méně alkoholu.

Růžové víno obsahuje stejné množství alkoholu jako jakékoliv jiné víno. Abyste se z něj neopili, je třeba jeho degustaci prokládat vodou vhodnou k vínu. Díky ní si navíc při popíjení vína pročistíte chuťové kanály a zabráníte dehydrataci organismu.

Pozn.: Věděli jste, že ideální voda k vínu je Korunní? Dostala totiž certifikát "Voda vhodná k vínu". Ten jí jako jediné minerální vodě na českém trhu udělil Vinařský institut společně s Asociací sommelierů ČR.

Certifikát platí pro všechny přírodní varianty, tedy perlivou, jemně perlivou i neperlivou.

6. Růžové víno se nesmí míchat s jinými ingrediencemi

Na rozdíl od bílého či červeného vína růžové víno snese i míchání s dalšími ingrediencemi. Musí být ale vyladěny tak, aby jeho chuť nepotlačily. Navíc se z růžových vín (jako jediných) dají připravovat osvěžující koktejly, např. jako: "Polibek v oblacích".

POLIBEK V OBLACÍCH

Sklenici zaplníme do půli ledem, nasypeme pár malin, přelijeme sektem, doplníme do plna ledem a na závěr dolijeme zázvorovou limonádou.
Ingredience: Růžový sekt (demi), zázvorová limonáda, maliny, led

7. Růžové víno je pití jen pro ženy

Mýtů o růžovém víně je hodně. Abychom dokázali, že rosé je stejně tak kvalitní dobré jako červené nebo bílé víno, rozhodli jsme se ty nejzažitější mýty, které mezi lidmi kolují, uvést na pravou míru. 

Růžové víno je ideální pro každého milovníka vína, tedy i pro muže. Na barvě skutečně nezáleží.

________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Na další mýtus se můžete těšit příští týden!

%MCEPASTEBIN%

%MCEPASTEBIN%

18

Osobám mladším 18ti let alkohol neprodáváme, pokud vám ještě nebylo 18 let, doporučte naše stránky rodičům.