ROSÉ KOKTEJLY

ROSÉ KOKTEJLY

Rosé plné emocí.

V letních dnech si pro osvěžení můžeme dopřát ROSÉ KOKTEJL připravený z růžového vína.

Templářská vína na výrobu koktejlů můžete zakoupit v obchodních řetězcích po celé ČR nebo objednat ZDE

 

 

 

Jahodové mrazené rosébony

Mražená delikatesa, kterou lze doplnit jakýkoliv rosé koktejl :-)

Do formy na silikonové bonbony nalijeme ca do 3/5 výšky růžové víno, vložíme do mrazáku a necháme po dobu ca 45 - 60 min. mrazit až získá (hutně) namrzlou konzistenci. Rozmixujeme 0,5 kg čerstvých jahod, přidáme 10 dkg cukru krystal, dodáme půl sáčku vanilkového cukru, zalijeme ca 2-3 dcl vody, dobře rozmixujeme na co nejjemnější jemnou kaši a nalijeme do silikonových forem na již zmrazené růžové víno (to zabraňuje usazování pyré na dně formy), vršek ca 1/5 dolijeme opět vínem až po okraj formy.  Necháme přes noc zmrazit J TIP: Na pyré můžeme použít jakýkoliv rodinný recept ;-)

Ingredience: rosé víno, 0,5 kg jahod, 10 dkg cukru krystal, ½ sáčku vanilkového cukru, 2-3 dcl vody, forma na výrobu ledu (kostky)

„Elite“  - růžové léto v láhvi

Formu na led naplníme do plna vodou a vložíme do každé přihrádky jeden jedlý okvětní lístek růžové růže a necháme zamrazit po dobu 6 až 8 hodin. Když jsou kostky ledu zcela zmrzlé, vyskládáme je na dno vyšší čiré koktejlové sklenice.
Kostky zalijeme chlazeným moravským jakostním suchým růžovým vínem Frankovka Rosé a doplníme po okraj jemně perlivou minerální vodou. Poměr vína a minerální vody je ca 2:1. Ozdobíme větvičkou čerstvé levandule.

Ingredience: voda na výrobu ledu, jedlé okvětní lístky růžové růže (pozn.: ve specializovaných květinářstvích nám poradí s výběrem vhodného druhu ke konzumaci), moravské jakostní růžové víno Frankovka Rosé, jemně perlivá minerální voda, větvičky levandule (na ozdobu), čiré píšťalové koktejlové skleničky, forma na výrobu ledu (kostky)

Rosé (ne)vinný střik

Osvěžující letní pití s minimem kalorií.

Nebojme se kombinovat víno a vodu. V kolébce vína Francii je takovýto nápoj naprosto běžná záležitost např. u oběda nebo při práci na zahradě atp. Tento drink ne jen že nás osvěží, ale má také minimum kalorií a nezvyšuje chuť k jídlu - což ocení asi především dámy, anebo i pánové? ;-)

Do 0,2 dcl skleničky nalijeme ca 1/3 rosé vína, což je vhodný poměr pro tento drink. Zbytek, přibližně 2/3 výše skleničky, dolijeme vodou. Můžeme použít vodu jak neperlivou tak perlivou. Skleničku však nikdy nenaléváme vrchovatě.  Nakonec do skleničky vsypeme několik kostek ledu.

Ingredience: růžové jakostní víno, voda, led

TIP: U tohoto drinku můžeme vodu kombinovat nejen s vínem růžovým vínem, ale také s bílým.

Šumivě růžová Granita

Věděli jste, že květy jsou dekorací v našich bytech a na zahrádkách, ale také že je můžeme naservírovat třeba k obědu, nebo jako součást nápojů? Vyzkoušejme jeden takový.

Na přípravu opravdu velmi jednoduchý recept z růžového šumivého vína. Tento nápoj je vhodný i v případě, že máme formálnější návštěvu.

V hrnci přivedeme vodu do varu, přidáme krystal cukr a mícháme až do rozpuštění, poté necháme zcela vychladnout. Naplníme do formy na led (či ledové koule), dolijeme růžovým šumivým vínem Charmat Rosé Brut. Zmrazíme, dokud se nevznikne tlustá vrstva krystalů (přibližně dvě hodiny), a poté vysypeme z formy a vidličkou rozdrtíme led na krystaly. Pokračujeme v mrazení po dobu 8 až 10 hodin, dokud nebude konzistence tříště pevná. Zformujte (např. menší naběrací lžící) do malých koulí, ozdobte okvětním lístky růžové růže, složte do koktejlových skleniček a ihned podávejte.

Ingredience: 1½  šálku vody, ½  šálku cukru (krystal), 1 láhev šumivého růžového vína Charmat Rosé Brut, růžové okvětní lístky růže (pozn.: ve specializovaných květinářstvích nám poradí s výběrem vhodného druhu ke konzumaci), čiré martini-koktejlové skleničky, forma na výrobu ledu (tříště)

Vzhledem k tomu, že šumivá vína mají tendenci být víc ostrá a aromatická, kopeček vína z ledových krystalů s bublinkami nám poskytne zajímavý ochlazující zážitek.

Tuto ledovou tříšť (granita) servírujeme v kopečcích zdobených čerstvě natrhanými okvětními lístky růže, samozřejmě růžovými.

A propos Granita je druh zmrzliny ve formě ledové tříště, lehce vyrobitelné doma za pomocí mrazáku? ;-)

Rosé punč

Pro větší společnost či párty může přijít vhod rosé punč. Není to sice rosé vinný koktejl, ale na letní horké dny se hodí stejně dobře.

Nakrájíme na plátky či malé kousky kantalupe, broskev a nektarinku. Do velkého džbánu nalijeme polosuché rosé víno, přidáme cukr (krystal) a dobře mícháme, až se cukr rozpustí. Poté přidáme nakrájené ovoce a celé maliny. Necháme celé odstát a chladit přibližně po dobu dvou hodin. Hotový punč lijeme do čirých sklenic.

Ingredience: 1/4 kantalupe (pozn.: malý kulatý ananasový s oranžovou dužinou); 1 malá broskev, vypeckovaná, 1 malá nektarinka, vypeckovaná; 2 láhve chlazeného moravského polosuchého vína Zweigeltrebe Rosé; 6 ks polévkových lžic cukru; 1 ½ hrníčku červených malin; 2 l džbán, čiré sklenice

Rosé-rosé koktejl

Velmi jednoduchý a na přípravu také rychlý rosé vinný koktejl. Nezaskočí nás tedy ani nečekaná návštěva.

Do 1l džbánku vsypeme kostky ledu, dolijeme 0,3 dl jakostní moravské Zweigeltrebe Rosé polosuché víno, doplníme na kousky krájenými jahodami, přelijeme 4 cl jahodového sirupu, zakápneme 0,05 cl citronové šťávy (nebo dle vlastní chuti) a doplníme do plna 0,7 dl jemně perlivé vody. Do čiré vyšší sklenice vsypeme kostky ledu a ozdobíme lem celou jahodou.

A poznámka na konec, nebojme se (nejen) u tohoto receptu experimentovat s různými druhy růžových vín.

Ingredience: 0,3 dl polosuché moravské Zweigeltrebe rosé, 4 cl jahodový sirup, 0,05 cl citronová šťáva, 0,7 dl jemně perlivá voda, jahody, kostky ledu

Sladké snění

Do sklenice vložíme led, na něj plátky hrušky a do 2/3 zalijeme rosé vínem. Poté dolijeme perlivou vodou nebo sodou a zakápneme 2 cl fialkovým sirupem.

Ingredience: suchá nebo polosuchá moravská Frankovka Rosé suché, plátky čerstvé hrušky, fialkový sirup, perlivá voda

Letní probuzení

Mixérem rozmixujeme ledovou tříšť a hruškový sirup na pyré, které poté navrstvíme do koktejlové sklenice a zalijeme růžovým sektem Charmat Rosé Brut.

Ingredience: suchý moravský rosé sekt, hruškový sirup, ledová tříšť

Fairy Rosie

Ve sklenici na víno se silnější čirou stěnou lehce rozmělníme dvě jahody a dužinu z jednoho citronového kolečka a promícháme. Přidáme cukrový sirup bez ovocné příchutě, dolijte suchým rosé vínem, dosypejte ledovou tříští a vrch přelijte jemně perlivou vodou. Nakonec vrch ozdobíme celými jahodami s jahodovými listy a celými lístky máty na stopce.

Ingredience: koktejl: 1 dcl André Rosé suché, 0,2 dcl cukrový sirup bez příchutě, 2 ks rozpůlených jahod, 1 ks dužina citronového kolečka, 1 dcl jemně perlivé vody, obloha: celé jahody, mátové lístky

Polibek v oblacích

Sklenici zaplníme do půli ledem, nasypeme pár malin, přelijeme sektem, doplníme do plna ledem a na závěr dolijeme zázvorovou limonádou.

Ingredience: Růžový sekt (demi), zázvorová limonáda, maliny, led

Léto na venkově

Do sklenice nalijeme višňový džus, zaplníme do půli ledem a přidáme nakrájené jahody. Na závěr doplníme sklenici ledem, přidáme víno a sekt.

Ingredience: moravské růžové suché víno, moravský růžový sekt (brut), višňový džus, jahody, led

Ovocný ráj

Sklenici přibližně do půlky zaplníme ledem z jemně perlivé vody, na něj na kousky nakrájený meloun, jahody, borůvky a zalijeme vínem. Vše zakápneme třešňovým sirupem.

Ingredience: polosuché moravské Zweigeltrebe rosé, jahody, borůvky, meloun, led z jemně perlivé vody, třešňový sirup.

Letní vánek

Lehký a osvěžující vinný rosé koktejl připravíme velmi jednoduše.  Sklenici zaplníme do půli ledem, nasypeme pár malin, doplníme do plna ledem a na závěr dolijeme jemně perlivou sodou.

Ingredience: polosladké nebo polosuché moravské víno např. Zweigeltrebe rosé, jemně perlivá voda nebo soda, maliny, led

18

Osobám mladším 18ti let alkohol neprodáváme, pokud vám ještě nebylo 18 let doporučte naše stránky rodičům.