Jak se rodí vinařský šampión?

Jak se rodí vinařský šampión?

V jedné z nejprestižnějších a nejpřísněji hodnocené soutěži u nás Salon vín České republiky, v konkurenci 2020 moravských a českých vín od 157 vinařů a vinařských firem, získala trojice vín z produkce Templářských sklepů Čejkovice zlatou medaili.

Oceněná vína jsou z TOP řady Sanctus Victoria - odrůdy Chardonnay 2013 Sur lie, Sauvignon 2015 a Hibernal 2015. Nejlepších sto moravských a českých vín včetně zlaté templářské triády je možné od 4. února až do konce roku 2017 ochutnat ve stejnojmenné degustační expozici v historickém sklepení valtického zámku.

Zlatá medaile – to je výsledek, který potěší, zasloužená odměna za dlouhou cestu, kterou bylo třeba projít. Jak se tedy zrodí takový vinařský šampión? To nám prozradil muž nad míru povolaný - sklepmistr Templářských sklepů Čejkovice pan Pavel Koutný.

Základním předpokladem pro vyrobení špičkového vína jsou zdravé, kvalitní hrozny, optimálně vyzrálé, nejlépe ze starší vinice s nízkým zatížením 1 – 1,5 kg hroznů na keř. Během vegetačního období musí být révové keře pečlivě ošetřovány, správně prostříhané, prosvětlené. Hrozny potřebují dostatek světla a slunce pro vybarvení a vyzrání.   I sebelepšímu vinaři musí přát trocha štěstí a to v podobě příznivých klimatických podmínek daného ročníku, dostatek vláhy, slunečních dnů během vegetace a hlavně suchý a teplý podzim, kdy hrozny dozrávají.

Když přijde čas vinobraní, je třeba se pak ve sklepě postarat o to, aby hrozny byly zpracovány s příkladnou pečlivostí. Dobrý vinař klade důraz hlavně na přirozenost vína a čistý odrůdový charakter se snahou víno co nejméně ovlivňovat. To proto, aby se projevil přirozený charakter vína z dané lokality.

Technologické zásahy se provádí postupně, nikam se nespěchá. Mladé víno se nechá déle ležet na kvasnicích, šetrně se školí a finalizuje. U tak povedených vín jakým je Chardonnay 2013 trvá příprava vína ještě déle než je obvyklé. Víno leželo 12 měsíců v sudech a poté ještě dalších 12 měsíců v nerezových nádobách.

Milovníci skvostných vín by si rozhodně neměli nechat ujít možnost ochutnat Chardonnay 2013 Sur lie, Sauvignon 2015 a Hibernal 2015, tři zlaté medailisty v pozdním sběru a z jedné řady, kteří mohou na láhvi hrdě nosit zlatou známku "Salon vín České republiky 2017". Nejlepších sto moravských a českých vín včetně zlaté templářské triády je možné od 4. února až do konce roku 2017ochutnat ve stejnojmenné degustační expozici v historickém sklepení valtického zámku.

Vinařský gastronomický zážitek lze rozšířit o ochutnávku dalších templářských medailistů - stříbrných Chardonnay 2015 a Ryzlinku rýnského 2015.

Mgr. Lukáš Lukáš, marketingový a obchodní ředitel Templářských sklepů Čejkovice, úspěch vysvětluje takto: „V naší nejvyšší řadě Sanctus Victoria klademe důraz na mimořádnou kvalitu vín od pěstování hroznů a sběru, přes zpracování až po uložení ve sklepě. Pečlivost a trpělivost se nám vyplácí, o čemž svědčí vysoká oblíbenost u zákazníků a mnohá česká i zahraniční ocenění vín řady Sanctus Victoria, která dlouhodobě potvrzují, že kvalita u nás není náhodná.“

Řada Sanctus Victoria je pozoruhodná i tím, že na etiketách z ručně vytrhávaného papíru jsou doslovná usnesení císaře Karla IV. vydaná k pěstování vinné révy u nás. Milovníci vína se tak mohou seznámit nejen s vynikajícími víny této řady, ale dozvědět se i zajímavá historická fakta. Navíc zakoupením láhve z edice Karel IV. každý tímto přispívá na obnovu hradu Karlštejn.

Oceněná vína v soutěži Salón vín 2017 můžete ochutnat také přímo u výrobce, v originálním historickém prostředí templářských sklepů.

Aktuální informace lze sledovat teké na Facebooku Templářských sklepů Čejkovice a na eshopu http://www.templarske-sklepy.cz/eshop, je možné vína i objednat.

18

Osobám mladším 18ti let alkohol neprodáváme, pokud vám ještě nebylo 18 let doporučte naše stránky rodičům.