Templářské Chardonnay si podmanilo Ameriku!
V soutěži, jejíž prestiž stojí na expertní mezinárodní porotě, jsme získali jako jedno ze dvou českých vinařství platinovou medaili a současně i titul šampiona výstavy v kategorii „chardonnay“, která patří k nejvíce ceněným. Tímto přeborníkem je Chardonnay 2017, suché, v pozdním sběru, z řady sanctus victoria.
Do letošního ročníku bylo přihlášeno 1 400 vzorků z celého světa. Vína hodnotilo 32 porotců z 12 zemí světa, což je v Severní Americe největší skupina mezinárodních hodnotitelů vinařských soutěží. Porota hodnotí anonymně, uděluje jednak šampiona kategorie a dále jednotlivé medaile – platinové, zlaté, stříbrné a bronzové. Čeští vinaři posbírali celkem 2 šampiony kategorie, 13 platinových medailí, 18 zlatých, 76 stříbrných a 94 bronzových.
„Na platinovou medaili a šampiona kategorie dosáhly z českých vinařství pouze dvě, mezi nimi právě naše vinařské družstvo. Navíc v Americe uctívané kategorii Chardonnay. Jde o veliké uznání našim sklepmistrům a vůbec všem, kteří se na výrobě vína u nás podílejí. Ocenění je o to výraznější, že jde o nejprestižnější americkou soutěž, která má navíc charitativní rámec,“ dodává Ing. Tomáš Kubík, obchodní a marketingový ředitel Templářských sklepů Čejkovice.
Great American International Wine Competition se konala letos ve dnech 4. – 5. května ve městě Rochester ve státě New York. Soutěž má také charitativní dosah, nadace Raise the Glass a InterVol, které jsou organizátory akce, pomáhají především nákupem repasované lékařské techniky a její distribucí do různých oblastí světa postižených přírodními či humanitárními katastrofami.
Oceněné víno lze objednat na eshopu ZDE.
O oceněném víně
Chardonnay 2017
pozdní sběr, bílé, suché
řada SANCTUS VICTORIA
Charakteristika
Barva vína je jasně zelenkavá se zlatavými odlesky. V poutavé vůni se plně projevuje přezrálý banán, hruškový kompot a podzimní jablko. Čistá a svěží chuť nabízí zelené jablko, žlutý meloun, mango a dotek jemné kyseliny. Toto víno skvěle doprovodí ovocné saláty a kuřecí ve sladké omáčce.
Použitá technologie výroby
Víno bylo vyrobeno šetrnými enologickými postupy. Lisování proběhlo po 8hodinové chladné maceraci na slupce, ostře odkalený mošt byl zakvašen čistou kulturou vinných kvasinek a fermentován při teplotě 16 °C. Po ukončení alkoholového kvašení následovalo dlouhé ležení vína na jemných kalech.
Vlastnosti vína
Ročník: 2017 | Cukernatost hroznů při sklizni: 22°NM |
Vinařská oblast: Morava | Datum sklizně: 18. 10. 2017 |
Podoblast: Velkopavlovická | Obsah zbytkového cukru: 6,1 g/l |
Obec: Kobylí | Obsah kyselin: 6,8 g/l |
Trať: U Skalky | Ev. č. jak.: 52C1-18/19 |
Poloha vinice: jihozápadní mírný svah | Číslo šarže: 42/17Alk.: 12,5 % obj. |
Půda: hlinitopísčitá s jílovitým podložím | Počet vyrobených láhví: 2 670 ks |
Stáří vinice: 14 let | Obsahuje oxid siřičitý. |
Foto zdroj: Templářské sklepy Čejkovice, vinařské družstvo
Great American International Wine Competition, https://wine.raiseaglassfoundation.com/photos